22.05.2009

Bibliotecile publice si mediatecile in Reims

Biblioteca Carnegie

Aceasta este biblioteca publica, si se afla in centrul orasului Reims, aproape de catedrala Notre Damme.


Aici se gasesc carti vechi si de patrimoniu(manuscrise medievale, incunabule, carti tiparite in timpul fostului regim, carti din sec XIX – XX pana in 1985), colectii iconografice(afise, carti postale, carti si pliante, gravuri), colectii regionale(toate cartile cu privire la Reims si la regiunea Champagne), colectii de ziare si reviste(cu exceptia anului in curs care se consulta la Mediateca Jean Falala), o vasta colectie de romane politiste(aproape 30 000 de titluri).
Colectiile sunt majoritatea consultabile in sala de lectura. Anumite documente pot fi imprumutate la domiciliu, cum ar fi : dubletele din fondul regional si cartile publicate in urma cu 4 ani.





Biblioteca Carnegie numara aproximativ 450 000 de documente din care : 3 000 volume manuscrise, 220 volume incunabule, 8 000 volume carti rare, 25 000 volume regionale, 30 000 romane politiste, 60 000 documente iconografice.
Servicii oferite : 45 locuri in sala de lectura, 9 locuri multimedia(acces Internet, consultare de CD si documente digitale), sala de expozitii, sala de conferinta, sala de formare. Este deschisa de martea pana sambata de la ora 10 la 19.


Aceasta biblioteca are in subordinea sa doua mediateci: Mediatec Jean Falala si Mediateca Croix Rouge, ambele costruite de arhitectul Jean-Paul Viguier in 2003. Atat biblioteca Carnegie cat si mediatecile sunt finantate de Ministerul Culturii si de Primaria din Reims. Site-ul oficial al bibliotecilor municipale http://www.bm-reims.fr/medias
Mediateca Catedrala a fost redenumita Mediateca Jean Falala in ianuarie 2007, dupa numele primarului Jean-Louis Schneiter care a initiat proiectul mediatecilor in Reims.
Aceasta mediateca se afla in fata catedralei Notre Damme din Reims, este o cladire moderna cu fatade din sticla, iar la intrare, in spatiul destinat primirii cititorilor exista o opera de arta moderna care reprezinta monstrul catedralei, opera realizata de un artist local, primaria avand obligatia ca la orice institutie culturala nou construita sa promoveze un artist.






Ea are o suprafata de 6 500 mp, 40 de angajati si 140 000 de documente in liber acces, pe orice suport (carti, periodice, CD, CD-ROM , DVD, video(VHS), benzi desenate etc), repartizate astfel : 79 400 carti pentru adulti, 34 000, CD 18 000, periodice 400 titluri, video(VHS si DVD) si CR-ROM 10 000. Aceste documente pot fi consultate atat in sala de lectura cat si imprumutate la domiciliu.




Mediateca dispune de un numar de 700 de locuri, 55 posturi multimedia(acces Internet, consultarea catalogului, consultarea de CD-ROM si de documente digitale), 14 locuri pentru consultarea documentelor video(din care 7 televizate si 2 cu casca), 14 locuri audio, 8 locuri pentru consultarea documentelor metodele limbilor ; are 4 departamente tematice multimedia pentru adulti (imagine-sunet, limbi si literaturi, stiinte si tehnica, stiinte umane si societate), sectorul tineret pe doua nivele : copii (0-7 ani) si juniori (8-14 ani), spatiu de actualitate –informare, sala pentru conferinte(200 locuri), spatiu pentru expozitii.





Mediateca Croix Rouge are o suprafata de 2100 mp repartizati pe doua nivele si deserveste cartierul Croix Rouge (20 000 locuitori).Are 18 angajati si un fond de 85 000 documente repartizate astfel : carti pentru adulti 49 000, carti pentru tineri 20 000, CD 10 000, periodice 130 de titluri, video ( VHS si DVD) si CD-ROM 5 000.

Aceasta mediateca are 13 posturi multimedia(acces Internet, consultarea catalogului, a CD-ROM-urilor, a documentelor digitale, 3 locuri de consultare video si 4 pentru documente audio), o sala pentru animatii cu 50 de locuri(pentru organizarea de expozitii, conferinte, proiectii, intalniri cu diversi oameni de cultura, spectacole), o sala de animatii destinate tinerilor ( de ex.ora de poveste), un atelier pentru diverse activitati, o sala de lucru in grup.

Mediateca Croix -Rouge are un depozit si 3 bibliobuze care asigura imprumutul in cartierele indepartate si la scoli. Ele au un traseu stabilit pe zile si ore cand merg in aceste cartiere, pentru scoli merg insa saptamanal.
In fiecare an, mediatecile fac scoaterea din colectii (casare) a documentelor care nu sunt cerute sau care sunt deteriorate fizic, precum si CD, DVD(care nu mai sunt solicitate). Biblioteca municipala selecteaza o parte din aceste titluri si le depopziteaza acolo, iar restul sunt vandute, la un pret derizoriu, in cadrul unui targ organizat la anumite intervalle.Banii incasati intra in fondul Bibliotecii municipale.

Niciun comentariu: