28.04.2009

Achizitia de carte la Biblioteca universitara Robert de Sorbon Reims

Acizitia de carte se face in sistem centralizat.La inceputul fiecarui an, biblioteca primeste un buget de la minister si o mica parte de la universitate. Bugetul il repartizeaza astfel : buget comun pentru toate specializarile pentru achizitionarea de : baze de date, reviste on-line si reviste tiparite ; si buget separat pentru acizitia de carte pentru fiecare domeniu.


Carta politicii documentare


Colections 2008-2009

Exista 3 mari furnizori de carte : pentru cartea franceza, pentru cartea straina si penrtu bazele de date on-line.
Pentru cartea franceza Universitatea Champagne Ardenne din Reims a decis sa lucreze cu furnizoul ELECTRE. Acest furnizor are un site http://www.electre.com/ care se adreseaza librarilor, bibliotecarilor si editorilor. El ofera peste 900 000 carti in limba franceza, din care 12 000 in curs de aparitie ; in fiecare zi noile aparitii fiind semnalate pe site, oferind astfel un catalog unic si riguros cuprinzand toate editurile din Franta. Cautarea se poate face in doua moduri : precisa- dupa autor, titlu, editura, colectie, ISBN , domeniu ; sau cautare intuitiva dupa subiectul evocat in carte, numele autorului scris incorect etc. Indiferent care ar fi modul de cautare se pot obtine referintele unei carti.


Accesul pe site-ul ELECTRE se poate face doar pe baza de abonament si de parola.
In cadrul Bibliotecii Universitare Robert de Sorbon Reims achizitia de carte se face pe domenii de catre mai multe persoane, fiecare persoana avand obligatoriu studii de specialitate. La inceputul anului, din suma totala alocata fiecare facultate primeste un buget distinct pentru achizitia de carte.
Persoanele care fac achizitia de carte au fiecare un cos separat in care selecteaza cartile pe care doresc sa le cumpere, selectie realizata in baza colaborarii cu profesorii si a listelor trimise de acestia la inceputul anului univesitar. Exista o persoana care centralizeaza toate comenzile (cosul comun , unde fiecare dintre cei care fac achizitia de carte trimit cosul cu alegerile lor ), iar apoi aceasta trimite comanda ferma catre ELECTRE. Furnizorul emite factura comuna pentru toata comanda, de primirea si verificarea coletelor se ocupa o alta persoana care verifica ce a inrat si semnaleaza eventualele nereguli persoanei care gestioneaza achizitia(cosul comun), pentru a face reclamatii, observatii in legatura cu unele carti sosite in conditii improprii etc.

Tot persoana care centralizeaza achizitia de carte face legatura intre site-ul Electre si programul de biblioteca HORIZONT, in ceea ce priveste importarea notitelor catalografice. Astfel studentii pot rezerva o carte inca din faza de comanda. Orice utilizator poate vedea in programul de biblioteca tot ce e comandat si urmeaza sa soseasca.

Niciun comentariu: